Slenaken eert populaire pastoor Crombach postuum met beeld bij ‘zijn’ kerk en met boek

Slenaken – Hij overleed al in 2007, maar in Slenaken hebben ze het nog steeds over pastoor Leon Crombach. Het dorp eert de populaire priester nu alsnog met een beeld en een boek.

Bij wijze van straf werd Leon Crombach, de dwarse kapelaan van Valkenburg, in 1962 benoemd tot pastoor van het kleine Slenaken. Maar een groter plezier had het bisdom hem niet kunnen doen, zegt neef Wiel Crombach: „Oom Leo voelde zich in Slenaken als een vis in het water. Hij hield van de mensen in het dorp. En de mensen hielden van hem. Hij hoefde nooit te koken, want er was elke dag wel iemand die hem uitnodigde.”

Standbeeld
Na het overlijden van de pastoor in 2007 – hij viel van de trap – groeide in Slenaken het idee om Crombach te eren met een standbeeld. Dat moest hoe dan ook in de buurt van ‘zijn’ kerk komen. Het plan moest telkens weer worden uitgesteld omdat de heinrichting van het kerkplein door de gemeente Gulpen-Wittem naar later werd doorgeschoven. Maar nu moet het er dan toch maar van komen, vindt Slenaken. Niet op het plein, maar op het kerkhof.
Crombach werd in 1921 geboren op een herenboerderij in Cottessen. Hij zou zijn hele leven een boerenzoon blijven, stelt Wiel vast: „Hij studeerde naast theologie ook biologie. Zijn eindscriptie ging over, geloof het of niet, kunstmatige inseminatie bij koeien. Aanvankelijk gaf hij ook les aan het Bisschoppelijk College in Weert. Voor hem was die benoeming in Slenaken een geschenk uit de hemel, hier voelde hij zich meteen thuis.”

Zijn grote kracht was zijn betrokkenheid bij de parochianen, vermoedt Henk van Empel, die de pastoor als kerkmeester en klusjesman jarenlang terzijde stond: „Hij kende iedereen en ging naar mensen toe als zij ergens mee zaten. Hij was oprecht begaan met zijn parochianen.”

Die empathie kreeg hij dubbel en dwars terugbetaald. ledereen stond klaar om hem te helpen, zegt Van Empel: „Hij had een nieuwe keuken nodig. In een preek vertelde hij dat hij had gedroomd dat zijn keuken vervangen was als hij terugkwam van vakantie. Dat gebeurde dus ook – ik heb die zelf nog geplaatst. Zo slim was hij wel. Een van zijn gevleugelde uitspraken was: ‘Stel vandaag uit wat je morgen door een ander kunt laten doen.”

Fonds
Al tijdens zijn leven werd in Slenaken met geld van pastoor Crombach een fonds opgericht waarmee na zijn overlijden evenementen in het dorp konden worden ondersteund. „Het fonds zorgt er onder meer voor dat de kermis hier kan draaien”, zegt Van Empel. Ook verenigingen die iets willen organiseren kunnen een beroep doen op het fonds, vult Wiel Crombach aan. In Slenaken, maar straks wellicht ook in Beutenaken, Heijenrath en Schilberg.
Nu is het tijd om iets terug te doen, vindt het dorp. Oud-burgemeester Chris Rutten, die na zijn pensioen in Slenaken is neergestreken heeft een boekje gemaakt over het leven van de pastoor, met medewerking van Van Empel. Rutten maakte ook een bronzen beeld van Crombachs hoofd. Dat wordt geplaatst op een hardstenen zuil bij de kerk.

Kermiszondag, 28 juli, wordt dat beeld na de bronk feestelijk onthuld door mensen die dicht bij Leon Crombach stonden.

Bron: de Limburger, 2 juli 2024
©︎ Foto’s: Henk van Empel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *